3 keskeistä hyötyä ERP-tiekartasta

ERP-järjestelmän tiekartta on olennainen työkalu, joka yhdistää operatiiviset yksityiskohdat ja strategiset tavoitteet.

ERP-järjestelmän tiekartan hyödyllisyydestä on monia mielipiteitä, jotka vaihtelevat yksityiskohtaisista, liiketoiminnan osa-alueita koskevista suunnitelmista koko yrityksen laajuisiin strategioihin.  ERP-teknologia yhdistää päivittäin nämä molemmat tasot, joten niitä tulee tarkastella yhdessä.

Esimerkiksi tyypillinen liiketoiminnan osa-alueita koskeva tiekartta keskittyy operatiiviseen yksityiskohtaisuuteen, kuten:

- Toiminnallisten vaatimusten tunnistaminen

- Tietorakenteiden kehittäminen

- Uusien ehdotettujen työtuotteiden tunnistaminen

- Operatiivisten tavoitteiden viimeistely

Sen sijaan tyypillinen “strateginen” tiekartta keskittyy laajempiin kokonaisuuksiin, kuten:

- Mitkä ovat yrityksen liiketoiminnan tavoitteet ja päämäärät?

- Mitä ovat yrityksen suorat ja epäsuorat liiketoiminnan haasteet?

- Onko yritys valmis uuteen alustaan resurssien ja infrastruktuurin osalta?

- Mitkä asiat vaikuttavat yrityksen kilpailukykyyn ja miten siihen liittyviä asioita voidaan parantaa?

Mitä konkreettisia hyötyjä tiekartta tuo yritykselle?

Yhteistyön vahvistaminen  

ERP-järjestelmän eri osat ovat päivittäin vuorovaikutuksessa keskenään, mukaan lukien tuotanto, varasto, HR, markkinointi, myynti, hankinta sekä kirjanpito ja talous. Tämän vuoksi ERP-tiekarttojen tulee perustua hyvin suunniteltuihin kokonaisuuksiia ja suunnitelmiin, jotka käydään henkilöstön kanssa läpi yhdessä. Täten varmistetaan, että kaikki työskentelevät yhtenäisesti, samoilla tavoitteilla ja aikatauluilla.

Selkeät tavoitteet

Tämä  arvo saattaa joskus jäädä huomaamatta monien ilmeisempien kokonaisuuksien keskellä, mutta se tukee selvästi minkä tahansa ERP-järjestelmän tehokasta hyödyntämistä.  Käyttäjät menettävät usein motivaationsa, kun he kohtaavat haasteita ERP-järjestelmän käyttöönoton aikana, koska järjestelmästä tulee yhä keskeisempi osa toimintaa. Siksi on tärkeää jo tiekartta-projektin aikana ottaa huomioon jokaisen liiketoiminnan osa-alueen erityistarpeet, osaaminen sekä prosessit. Näiden kuvaaminen, haasteiden löytäminen ja niihin ratkaisujen löytäminen yhdessä edesauttaa merkittävästi siirtymistä uuden järjestelmän tehokkaaseen käyttöön niin yritys- kuin yksilötasolla.

Tehokas kustannusten hallinta alusta loppuun

Suoraan sanottuna, hallitsemattomien kustannusten mahdollisuus on minkä tahansa ERP-järjestelmän toteutuksen vitsaus. Siksi ERP-tiekartat toimivat jatkuvina muistutuksina yritykselle siitä, että kustannusten hallinnalla on oltava ensisijainen asema koko prosessin ajan. Kustannusten hallinnan tärkeys koskee niin järjestelmävaihtoehtoihin tutustumista, ERP-toimittajakumppanin löytämistä ja validointia, käyttöönoton budjetointia kuin yrityksen talouden hallintaa siihen asti, kunnes järjestelmä alkaa “tuottaa rahaa” tulosriville. Tämä viimeinen kohta on erityisen tärkeä, koska kustannusten hallitsematon kasvu on yleinen ongelma monille yrityksille.  

 

Olemme Sherpyllä toteuttaneet useita tiekarttaprojekteja, joissa jokaisessa on ollut omat ominaispiirteensä ja painotuksensa; jokainen projekti muotoutuu asiakkaan tarpeiden ja toimialan mukaan. Tiekartta-palvelumme on toimiala- ja teknologiariippumaton.  

Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää tiekartasta ja millaisia hyötyjä se toisi yrityksellenne!